keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Lapsellisena Orimattilassa

Olen kolmen lapsen äiti. Olemme asuneet Orimattilassa vähän yli kolme vuotta. Alle kolmevuotiasta kotona hoidettaessa saa Kelalta kotihoidontukea. Harmi, että myös kotihoidontuen määrä jatkaa samaa kolmosen linjaa eli summa alkaa kolmosella.


Orimattilassa isän tai äidin päätös palata vanhempainvapaan jälkeen työhön (jos sellainen onni on kuin työpaikka) on tehty helpoksi. Orimattila ei maksa kuntalisää kotihoidontuen päälle kuten monet muut kunnat. Vaikka puhutaan todella mitättömän kuuloisista summista (vaikkapa 150€/kk), voisi tämä olla juuri se ratkaiseva ero, jonka avulla moni vanhempi voisi jäädä kotiin hoitamaan lapsiaan, kunnes nuorin täyttää kolme vuotta.

Kuten kaikkialla Suomessa perhepäivähoidossa tikittää aikapommi: ala ei houkuttele nuoria ja nykyiset perhepäivähoitajat eläköityvät. Orimattilassa alle kolmevuotiaita ei edes huolita päiväkoteihin ja kaiken kaikkiaan hoitopaikat alkavat olla kiven alla. Sinänsä ainutlaatuinen päivähoitojärjestelmä ja subjektiivinen oikeus siihen ovat edistyksellisiä ja tasa-arvoisia mutta käytännössä systeemi ei anna valinnanvapautta vanhemmille. Koska kuntalisä vaihtelee kunnittain, lisää järjestelmä eriarvoisuutta ja erityisesti vähempituloiset kärsivät.

Ehkä johtuu humanistitaustastani mutta minun matikkapäällä ei päästä säästöihin, joita kunta laskee saavansa olemalla maksamatta kotihoidon kuntalisää. Käsittääkseni lapsen päivähoito maksaa kunnalle noin reilun 1000€/kk. Ymmärrän, että verotulojen kannalta vanhemmat olisi parempi pitää töissä. Mutta jos perheessä on useampia alle kouluikäisiä lapsia ja kuntalisän saamisen edellytykseksi asetetaan se, että kaikkien lasten on oltava kotihoidossa niin säästöä voi tulla kunnalle jopa tuhansia euroja kuukaudessa. Harvalla vanhemmalla tällä seudulla on niin suuret palkkatulot, että ne tuottaisivat veroina kaupungille tuon summan.

Asiaa hankaloittaa myös subjektiivinen päivähoito-oikeus. Koska kunnan pitää budjetoida subjektiiviseen päivähoitoon, ei voida budjetoida lisäksi mahdollisuuteen, että tämä oikeus jätettäisiin käyttämättä kuntalisän ansiosta. Tässä vaiheessa on blondin nostettava hiukan kädet pystyyn, koska mennään jo niin monimutkaisiin asioihin mutta en haluaisi luopua ajatuksesta pelkän budjetoinnin vaikeuden takia. Kai tästä olisi jossain vastaavankokoisessa kunnassa ennakkotapaus, josta voisimme ottaa esimerkin.

Jos Orimattila haluaa olla houkutteleva vaihtoehto nuorille lapsiperheille niin tässä olisi mahdollisuus nostaa sijoitusta harkintalistalla ainakin parilla pykälällä. Sen lisäksi, että kotihoidon kuntalisä toisi hyvinvointia ja tyytyväisyyttä jo olemassa oleville kuntalaisille, loisi se ulospäin mielikuvan lapsiperheistä huolta pitävänä ja perheitä arvostavana kuntana.

Vielä selvennyksen vuoksi totean, etten esitä että kaikkien vanhempien (lue: äitien) pitää jäädä kotiin hoitamaan lapsia vuosikausiksi ja unohtaa uransa. Uskon, että kaikki vanhemmat tekevät juuri niin kuin katsovat omalle perheelleen parhaaksi. Itsekin olen palannut työelämän pyörteisiin lasten ollessa noin vuoden ikäisiä. Mutta juuri tähän valinnan vapauteen kunnan pitäisi antaa mahdollisuus. Oli se sitten työhön paluu tai kotiin jääminen vielä hetkeksi.

Julkaistu Orimattilan Aluelehti, vko 42, Lukijan Sana

1 kommentti: